Afkruisen van een rijstrook
Regelmatig worden er vragen gesteld over het afkruisen van rijstroken en het invoeren van een snelheidsbeperking. We hebben het allemaal nog eens voor je op een rijtje gezet.
Als er een pechvoertuig in of net buiten de tunnel staat, wordt de rijstrook waarop het desbetreffende voertuig staat afgekruist. Op de andere rijbaan wordt een snelheidsbeperking ingesteld. Als er nog mensen in de tunnel lopen geldt er een beperking van 50 km/u, staat er alleen een veilig gesteld voertuig dan is er een beperking van 70 km/u.
Om filevorming te voorkomen is het vanuit de tunnelveiligheidswetgeving niet toegestaan om in een tunnel rijstroken te verminderen. Staat er dus een pechgeval in of net buiten de tunnel, dan wordt er voordat je de tunnel inrijdt één rijstrook afgesloten. Op de andere rijbaan geldt dan een snelheidsbeperking. In de wetgeving is het wel toegestaan om rijstroken te vermeerderen. Dus ben je voorbij het pechgeval, dan kunnen er weer twee rijstroken opengesteld worden. Hier geldt dan wel een gereduceerde snelheid van 80 km/u.
Natuurlijk kan het in een rustige periode onnodig lijken om een rijstrook af te kruisen, maar vanwege veiligheid volgen wij altijd de procedures.