Mogelijk onterechte bekeuringen trajectcontrole

Door fouten in het systeem dat trajectcontroles uitvoert, kan het zijn dat automobilisten in de Westerscheldetunnel onterecht een verkeersboete hebben gekregen. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Jaarlijks krijgen landelijk honderden weggebruikers onterecht een verkeersboete bij een trajectcontrole. Het gaat met name om bestuurders van campers, bedrijfswagens en personenauto's met fietshouders. De SP en de PVV hebben vanmiddag Kamervragen gesteld over de kwestie.

Volgens Ernst Koelman van de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) is het nog niet duidelijk of de fout ook in het trajectcontrolesysteem van de Westerscheldetunnel zit. "Het is niet uit te sluiten. Als automobilisten onterecht bekeuringen hebben gehad in de Westerscheldetunnel, dan zal het gaan om uitzonderingen", aldus Koelman.

Maximumsnelheid
In de Westerscheldetunnel (N62) geldt een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. De apparatuur kan voertuigen als campers en bedrijfswagens ten onrechte aanzien voor een auto met aanhangwagen en die mogen niet harder rijden dan 90 kilometer per uur. Koelman: "Mensen die onterecht een boete hebben gehad, kunnen contact opnemen met de politie of bij de Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM), dat de verkeersboetes verwerkt. Die kunnen vervolgens kijken of de boete al dan niet terecht is".

Fouten
Het OM erkent de problemen met de trajectcontrole, want 'die fouten horen bij het systeem'. Volgens het Openbaar Ministie valt het niet mee om alle verschillende typen voertuigen en ook de verschillende lengtes precies te herkennen. "Het is onmogelijk om het honderd procent goed te doen."


Current traffic information
Your browser does not support SVG